Poľnohospodári sa najviac obávajú, že im vyčíslené škody po povodni neuznajú

06.08.2004 Celý región

Poľnohospodári v Prešovskom a Košickom kraji sa najviac obávajú, že škody, ktoré im vznikli záplavami v poslednom júlovom týždni, im neuznajú. Vyplynulo to z...
Poľnohospodári v Prešovskom a Košickom kraji sa najviac obávajú, že škody, ktoré im vznikli záplavami v poslednom júlovom týždni, im neuznajú. Vyplynulo to z vyjadrení zástupcov prvovýroby a poľnohospodárskej a potravinárskej komory 3. augusta na tlačovej konferencii v Prešove.

Imrich Zamborský z družstva v Rozhanovciach k tomu povedal, že majú skúsenosť z minulého roka, keď im z vyčíslených škôd v dôsledku sucha uznali ani nie 20 percent. Tohoročné záplavy monitorovali aj z lietadla, i tak sa však obávajú, že budú výhrady k nehodnovernému zachyteniu.
Predseda Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory V Prešove a predseda družstva v Kapušanoch Vladimír Palša povedal, že predbežné škody odhadujú na 30 - 35 miliónov Sk. \"Štyridsať percent úrody už dnes vieme, že je nenávratne preč, ale následné škody budú ešte väčšie, lebo kalendár nás nepustí, \" konštatoval. Palša, tak ako viacerí ďalší poľnohospodári, konštatoval, že záplavy zničili mimoriadne dobrú úrodu. \"Štyri a viac ton, štyri celých dva ton repky v prešovskom regióne snáď to navádza na utópiu, ale je pravdou, lebo aj na našom poľnohospodárskom podniku sme takto zberali, lenže bohužiaľ zberali sme to len jeden deň, \" spresnil Palša. Dnes je táto výmera stále pod vodou - aspoň desať dvadsať centimetrov. Palša tiež poznamenal, že nemali dostatok financií, aby sa poistili proti škodám zo záplav.
Riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Košiciach Ladislav Garay informoval, že v okrese Košice rozvodnená Torysa a Hornád zaliali asi dve tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy. Priame škody na pšenici, jačmeni, repke a zelenine odhadujú zatiaľ na 20 miliónov Sk. Garay naznačil možnosť vytvorenia fondu pre nepoistiteľné škody, čo by mohlo byť riešením pre takú situáciu, v akej sa ocitli poľnohospodári v dotknutom území v týchto dňoch.
Poľnohospodárska spoločnosť so sídlom v Drienove ohlásila podľa slov svojho predsedu Pavla Leška predbežné škody na vyše 11 miliónov Sk. Torysa im zaplavila úrodu na 910 hektároch. Pred povodňou zozbierali z jedného honu v priemere 4, 2 tony repky na hektár, čo nebolo už roky. Po povodni hektárový výnos činil 2, 7 tony a Leško nevedel povedať, či z 305 hektárov vôbec nejakú úrodu vezmú.

(jj)
 

Vyberte región